’t kan verkeren

In 3 jaar tijd van fruittuin naar bloeiende privetuin

Sedert augustus 2016 wonen wij met veel plezier aan de Dorpsstraat in Midwoud.

Naast ons huis ligt een stuk grond van 3000 m dat vroeger deel uitmaakte van de grote fruitkwekerij van de familie Buis. Deze lap grond was verwaarloosd. Het onkruid stond kniehoog en de overgebleven perenbomen waren slecht onderhouden en niet mooi meer. Wij hadden zin om van deze woestenij een fijne tuin te maken. Mogelijkheden genoeg. De tuin wordt begrensd door de rode beuken van de Marienhof die daar al sedert 1860 staan. Verder is er een vrij uitzicht, in de verte loopt het stoomtreintje en zien we Twisk liggen. Wij wilden mooie borders, een grote vijver,  voldoende gras, een moestuin en terrasjes om van dit alles te kunnen genieten. Wij maakten een eigen ontwerp waarbij wij  rekening hielden met het vrije uitzicht, dus zo min mogelijk hagen. 

In september 2016 begonnen we met het verwijderen van de coniferen langs de slootkant en het snoeien van de elzen alsmede het verplaatsen van een aantal nog redelijk gezonde perenbomen. Deze sieren nu de oprit.

In november gingen we door met het  ontginnen van deze woestenij. Wij hadden  geweldige hulp van Richard Schouten en Wim Sijne (bomen en loonbedrijf). Tot op de dag van vandaag zijn zij nog steeds onze steun en toeverlaat.

Al gauw kregen wij nog meer onmisbare hulp van onze buren van de Marienhof, Jeannette en Meinoud Dijkema. Alle bomen en struiken zijn ons geadviseerd door Meinoud Dijkema en veel planten zijn afkomstig uit hun tuin. 

De beplanting is hier en daar robuust met gunneras,  kardoen, rodgersias, inula, fatsia. Wij schaften een 40 jaar oude pruimenboom aan en rondom deze boom legden we een voorjaarsborder aan. 

De bestaande voor – en achtertuin wilden we ook veranderen. De ronde perkjes met buxushaagjes en rozen haalden we weg, we maakten het strakker met meer gras en we verplaatsten enkele bomen. In de voor- en zijtuin plantten we lavendel. De achtertuin hebben we in 2019 aangelegd, tegelijk met de bouw van onze nieuwe schuur. Onze kipjes hebben daar een plekje en de borders met ligularia, cephalaria, rudbeckias en heleniums hebben een vrolijke uitstraling. Onze hot border.

Kortom wij genieten dagelijks van ons paradijs en wij willen dat graag delen met de bezoekers van Top in de Kop.

Deelname

Voor deelname zie de agenda.

Open van 11:00 tot 17:00
Entree: € 2,- (donatie Vlinderstichting)


Janneke en Joop
Midwouderdorpsstraat 22 A
1679 GB Midwoud
02 29 84 23 17 / 06 53 60 36 33
e-mail
Deelname: 22 & 23 juli, 12 & 13 augustus